Alt-F4.org

De afgelikte boterham

21 juni 08:57, 2004

Opkopen en sluiten zo luidt het devies. Wat te kopen?

Internettend Nederland is groot, natuurlijk. Geen hobby zo gek, of er is wel een internetplek. Menige lezer van Alt-F4.org ziet door de bomen het bos niet meer. Lezer A.N. uit Goes schrijft: 'Ik heb vorig jaar van mijn tante een redelijk kapitaal geërfd. Zou ik daarmee het populaire Weblog X definitief kunnen sluiten?' Een interessante vraag, die de redactie in varianten wel vaker bereikt.

Veel lezers hebben kennis genomen van de succesvol ogende businessmodellen van 's Neerlands' populairste weblogs. Deze lezers zijn vaak in de veronderstelling dat de prijs voor het sluiten van deze weblogs erg hoog zal zijn. En krijgen zij hiervoor dan value for money?

Allereerst rijst de vraag: welke weblogs zijn het populairst? De communis opinio, ondersteund door regelmatige aanhaling in de vaderlandse media, suggereert steeds drie namen. Klopt dit echter wel?

Het uitzoeken hiervan is eenvoudiger dan het lijkt. De meeste populaire weblogs hebben een statistieken-pagina online staan waarin de trends van de afgelopen tijd zijn beschreven, meestal bedoeld om potentiële adverteerders te lokken. Zulke pagina's zijn uitstekend geschikt voor ons doel.

Zo komen we tot de volgende cijfers voor de drie:

De ogenschijnlijke helderheid van deze statistieken wordt vertroebeld door een collectief opgeworpen controverse, waar men zich probeert te ontrekken aan de gangbare meetmethodieken. De hierboven opgesomde gegevens zijn dan ook onvergelijkbaar met de de facto standaard op dit gebied, zijnde Nedstat (de Bloomberg van het Nederlandse web).

Dit gerommel met meetmethoden wordt gevoed door de wens om steeds rooskleuriger grafieken aan de adverteerders te kunnen presenteren. Deze verdraaiing van de werkelijkheid komt ook tot uiting in deze prospectus: in de hoogtijdagen van het zelfverklaard populairste weblog was het voor de gemiddelde marketeer waarschijnlijk onduidelijk dat het bezoek slechts uit de dagelijkse 7500 VMBO'ers bestond. Om de reclameopbrengsten wat te flatteren is het opportuun een gratis advertorial over een mais-zoutje als feuilleton te beginnen. Dergelijke praktijken hebben in de beurswereld geleid tot talrijke schandalen. Om het rendement uw investering goed te kunnen beoordelen, heeft u wel accurate en vergelijkbare gegevens nodig.

De keuze voor een betrouwbaar fonds is uiteindelijk kinderlijk eenvoudig: de lijst met bezoekersaantallen wordt aangevoerd door een site die die van de bovenstaande publiciteitsgeile uitbaters tezamen gemakkelijk overtreft. Als de door de drie zo verafschuwde Nedstatmethodiek niet wordt gehanteerd, is het verschil alleen maar pijnlijker.

Hoe dit succes te verklaren? Er zijn natuurlijk vele factoren, maar een doelbewust relschopperig imago heeft toch zijn beperkingen, zo blijkt. Ook het constant oplaten van branchevreemde proefballonnetjes als Lijst Reet, Onder Curatele of het van elkaar jatten van uit het buitenland gejatte treurnis als de fotofuck of de uploadtournee heeft uiteindelijk ook geen blijvend effect. Het misslaan van een ethische plank blijkt dan al snel onbetaalbaar (ondanks 4 banners per pagina).

De weg naar succes is geplaveid met de volgende factoren: consistentie, geen innuendo, leuke dingen en vooral veel tieten.

Terug naar onze lezer uit Goes. Voordat u uw kapitaaltje besteedt adviseren wij een onderzoek van de dagelijkse inhoud naar de eerdergenoemde factoren, en inspectie van de Nedstat-statistieken. Zijn deze niet voorhanden, dan kunt u beter afzien van de koop. Het gaat hier om reeds gesloten, of moreel failliete neringen. Mochten ze nog niet gesloten zijn, dan hoeft ú daar niets voor te doen.

In zulke gevallen is het beter te wachten op de curator.Rectificatie:
De uploadtournee is geen uit het buitenland gejatte treurnis maar een uitvinding van GeenStijl.