Alt-F4.org

De Masterclass &cetera

19 juli 09:13, 2004

Vorige week verscheen in kwaliteitskoerant de/het NRC voor het eerst de bijlage 'Zaterdag &cetera'.

Voorheen was het zaterdagritueel helder: krant van de mat en als eerste het katern 'Leven &cetera' ongelezen in de KCA bak mikken.
Tot vorige week dus. In het kader van de komkommers besloot de eindredactie de katernen 'Zaterdags Bijvoegsel', 'Schetenwap & Wonderijs' en het eerder genoemde 'Leven &cetera' aaneen te klinken middels twee nietjes. Zo valt de zoveelste modieuze tinnef niet eens van de rest scheiden.

(Kenners vragen zich wellicht nu af: waar laat de redactie het katern 'Opinie & Debat'? Gelukkig is tijdens de zomerstop deze tombola van particuliere meningen tijdelijk opgeheven, want om er nu direct mee naar de AIVD te lopen; het engagement van Alt-F4.org kent ook zijn grenzen.)

Hoe kan een kwaliteitskoerant zo snel zo diep dalen? Zo diep, dat zelfs een malloot zichzelf geloofwaardig kan uitroepen tot uw ombudsman.

Rabiate, dikke filmmakers dragen de hoofdredacteur nog steeds 6 mei (*) na. Alsof het verval niet sowieso was ingetreden. De gemoedelijke Nederlandse middle upper-class heeft al zoveel zekerheden aan flarden zien gaan. Cocooning is de automatische reactie.

Ik Ben Knapen is vanuit zijn hoofdredactionele trampoline van de/het NRC weggesprongen naar Philips en weer teruggekaatst naar de raad van bestuur van PCM. Folkert Jensma heeft de veerkracht van Slinky: continu verlies van potentiële energie omgezet in een neerwaartse beweging.

De massale exodus van columnisten en bijbehorende abonnees heeft inmiddels ruimte vrij gemaakt voor Albert Verlinde. Vorige week nog maakte de hooggeachte hoogleraar hersenvervuiling plaats voor Renske:

Rense de Greef (20) lijdt onder haar onbereikbare liefde. De (bekorte) jongerencolumn van www.spunk.nl
Spunk: het jongste vehikel van Erwin van der Zande, een uniek concept verpacht aan de/het NRC. 'Verboden voor mensen zonder passie', dus niks voor Alt-F4.org. Masterclass voor nieuw talent, erm correctie, de buitenschoolse opvang voor puberende jeugd van libertaire oudertjes. Van der Zande is de juiste man op deze plek: aanstaande journalistes leren wat de tucht van een hoofdredacteur betekent.

Terwijl de eigen site achter slot en grendel is gezet, wordt de papieren krant gevuld met oudbakken kopieën van bovengenoemde digitale schoolkrant. Alsof dat niet genoeg is, wordt de naam ook verbonden aan de online woordenbrij die Netkwesties heet.

Netkwesties is het museum van, voor en door de digiratus. Gelijk de weblog van user_id=1 zijn de onderwerpen beperkt tot louter serieuze digitale zaken als privacy, wetgeving, beveiliging en cybercultuur. Digitaal is meetbaar: tel het aantal woorden en je weet hoe hoog de rekening van P7 gaat worden.

PCM is overgenomen door een gerenommeerde Engelse investeringsmaatschappij: PCM zal moeten renderen. Alt-F4.org wenst de digitale aberraties van de/het NRC veel succes toe.


(*) Zutmans verjaardag