Il Postino
A third-rate burglary attempt — certain elements may try to stretch this beyond what it is.
Ron Ziegler, persvoorlichter van Nixon over Watergate
"Alt-F4 zal aan deze zaak weinig meer toe te voegen hebben", schreef Zutman gisteren. Toch wel. "Deze zaak" is natuurlijk het onderzoek van Patrick Fitzgerald naar de Plame-affaire.
In de maalstroom rond Fitzgerald is een terugkerend thema de verbreding van het onderzoek naar de vervalste Niger-documenten over de aankoop van 500 ton uranium door Irak, een belangrijk onderdeel van de casus belli. (Zie voor de basale feiten Ontsproten aan de Meadow Muffin - 1) Zo wist vorige week Justin Raimondo, de hoofdredacteur van Antiwar.com, te melden dat Fitzgerald een rapport over de vervalsingen heeft ontvangen van een Italiaanse parlementaire commissie. Dat rapport zou belastend zijn voor Michael Ledeen, wiens naam al langer circuleert (zie De ontbrekende schakel). En vandaag publiceerde La Repubblica het pagina's-vullende tweede deel in een uitgebreide reconstructie met behulp van een bron in Forte Braschi, het SISMI-hoofdkantoor. Uit Raimondo's verhaal en dat van La Repubblica kunnen we de volgende details reconstrueren:
-
Rond de jaarwisseling van 2000/2001 wordt er ingebroken in de ambassade van Niger in Rome. Een derderangs inbraakje, want er ontbreken alleen een horloge en wat parfumflesjes.
Of niet? Iedereen op de ambassade denkt tegenwoordig dat er ook wat briefpapier is meegenomen. Saillant is dat de ambassade door SISMI wordt geobserveerd en wellicht afgeluisterd, sinds de geheime dienst in '83 èchte documenten over uraniumhandel met Irak onderschepte. -
Op 15 oktober 2001 wordt Nicolò Pollari benoemd tot hoofd van SISMI. Dezelfde dag rapporteert de CIA over Italiaans bewijsmateriaal over de handel in yellow cake. Ook op dezelfde dag wordt Silvio Berlusconi voor het eerst ontvangen in het Witte Huis. Men bespreekt de war effort (sic). De Italianen hebben er zin an en Pollari al helemaal: hij richt gelijk de afdeling 'massavernietigingswapens' op.
- Het eerste contact van Pollari met de CIA is nogal kil: de Amerikanen vinden de Italiaanse inlichtingen geknoei. Gelukkig nodigt de Italiaanse minister van defensie Pollari uit voor een bijeenkomst met 'een oude vriend van Italië': Michael Ledeen. De informatie vindt bij Ledeen gretig afrek, want the CIA is a hopeless, stupid organization. (NB: Ledeen was in Rome op verzoek van Douglas Feith's Special Operations, samen met Larry Franklin die wegens het AIPAC-schandaal vastzit.)
- Ledeen gaat terug de V.S. Begin 2002 begint Dick Cheney in eens te praten over Nigerees uranium.
- De Italianen besluiten de CIA buiten de deur te houden om hun ambities waar te maken. Contacten over de inlichtingen verlopen vooral via Gianni Castellaneta, adviseur van Berlusconi en tegenwoordig ambassadeur in de V.S., met Condoleezza Rice (toen National Security Advisor) en via Ledeen.
- Op 8 september zegt Rice: We don't want the smoking gun to be a mushroom cloud..
- Op 9 september brengt Pollari in het geheim een bezoek aan Stephen Hadley, de adjudant van Rice, om de skepsis over Niger weg te nemen. Op dezelfde dag sluit de deadline van Berlusconi's glossy Panorama die kopt: "De oorlog? Die is al begonnen!". In het blad staat een verhaal over Nigeriaans (sic) uranium.
- Begin oktober 2002 stuurt Carlo Rossella, hoofdredacteur van Panorama een vriendje van Berlusconi, de journaliste Elisabetta Burba op pad om de vervalste documenten op Nigerees briefpapier te kopen van de 'postbode' van SISMI, Rocco Martino. Bij de vervalsing zou o.a. Ledeen betrokken zijn, aldus het parlementaire rapport dat Fitzgerald ontving.
Pollari wordt volgende week wederom verhoord door de parlementaire commissie Copaco. Justin Raimondo ziet inmiddels een ander motief voor de campagne tegen Plame: het ging niet om wraak op echtgenoot Wilson, maar om sabotage van het onderzoek naar de vervalsing.
Noot:
Over het onderzoek naar de dood van Calipari, Pollari's adjudant, nog steeds geen nieuws.
Update:
Het laatste artikel in de reeks van La Repubblica weet nog wat details aan de gebeurtenissen rond september 2002 toe te voegen.
- Op 8 september opent de New York Times met een artikel van Judy Miller over de aanschaf van aluminium buizen door Irak. Deze zouden omgebouwd kunnen worden voor gebruik in een centrifuge voor de verrijking van uranium.
- Op 9 september overhandigt Pollari ook documenten die de aankoop van de buizen bevestigen aan Hadley. Pollari vertelt er niet bij dat ze worden gebruikt voor onderhoud van Iraakse artillerie.
- Op 11 september geeft Hadley toestemming voor gebruik van de informatie in een speech van Bush.
-
Op 7 oktober zegt Bush (met mooie banner):
Iraq has attempted to purchase high-strength aluminum tubes and other equipment needed for gas centrifuges, which are used to enrich uranium for nuclear weapons.
Een verwijzing naar de uraniumaankoop in Niger werd door de CIA geschrapt, omdat deze op zachte informatie berustte.
If the Iraqi regime is able to produce, buy, or steal an amount of highly enriched uranium a little larger than a single softball, it could have a nuclear weapon in less than a year.