Alt-F4.org
De toestand in de wereld

drunkmen

Il Postino

25 oktober 23:50, 2005
A third-rate burglary attempt — certain elements may try to stretch this beyond what it is.
Ron Ziegler, persvoorlichter van Nixon over Watergate

"Alt-F4 zal aan deze zaak weinig meer toe te voegen hebben", schreef Zutman gisteren. Toch wel. "Deze zaak" is natuurlijk het onderzoek van Patrick Fitzgerald naar de Plame-affaire.

In de maalstroom rond Fitzgerald is een terugkerend thema de verbreding van het onderzoek naar de vervalste Niger-documenten over de aankoop van 500 ton uranium door Irak, een belangrijk onderdeel van de casus belli. (Zie voor de basale feiten Ontsproten aan de Meadow Muffin - 1) Zo wist vorige week Justin Raimondo, de hoofdredacteur van Antiwar.com, te melden dat Fitzgerald een rapport over de vervalsingen heeft ontvangen van een Italiaanse parlementaire commissie. Dat rapport zou belastend zijn voor Michael Ledeen, wiens naam al langer circuleert (zie De ontbrekende schakel). En vandaag publiceerde La Repubblica het pagina's-vullende tweede deel in een uitgebreide reconstructie met behulp van een bron in Forte Braschi, het SISMI-hoofdkantoor. Uit Raimondo's verhaal en dat van La Repubblica kunnen we de volgende details reconstrueren:

Pollari wordt volgende week wederom verhoord door de parlementaire commissie Copaco. Justin Raimondo ziet inmiddels een ander motief voor de campagne tegen Plame: het ging niet om wraak op echtgenoot Wilson, maar om sabotage van het onderzoek naar de vervalsing.


Noot:

Over het onderzoek naar de dood van Calipari, Pollari's adjudant, nog steeds geen nieuws.


Update:

Het laatste artikel in de reeks van La Repubblica weet nog wat details aan de gebeurtenissen rond september 2002 toe te voegen.