Alt-F4.org
De toestand in de wereld

drunkmen

Ontsproten aan de Meadow Muffin - 1

12 juli 19:11, 2005

Vandaag slaan speculanten gretig aandelen Turd Blossom in. Al twee jaar circuleert de naam van Karl Rove in de Plame-kwestie, maar na het Newsweek artikel van vorige week, ruikt men bloed in plaats van stront. Hoe zat het ook weer?

De zaak begint in het hier eerder genoemde Italiaanse landje I. De Iraakse ambassadeur in het Vaticaan brengt in 1999 een bezoek aan Niger. De Amerikaanse ambassade daar stuurt een krantenfoto naar Washington, MI6 stopt ook een routinerapport in een map. Twee jaar later, kort na 9/11 ontvangt de CIA een rapport van SISMI, de Italiaanse geheime dienst, over het bezoek aan Niger. De Irakezen zouden verrijkt uranium (yellow cake) willen kopen. De CIA doet het rapport af als amateuristisch broddelwerk, maar dankzij de eigenhandig geïnstalleerde kachelpijp, belandt het rapport op het bureau van Dick Cheney. Die vraagt de CIA om opheldering en eist nader onderzoek.

Joseph Wilson, a true American hero, de laatste diplomaat die Saddam Hoessein sprak, wordt naar Niger gestuurd. Wilson rapporteert in februari 2002 dat uraniumverkoop aan Irak onmogelijk is.

In oktober 2002 koopt Elisabetta Burba, verslaggeefster voor de Berlusconi-glossy Panorama, documenten over de aankoop van uranium uit Niger door Irak. Ze betaalt $10.000 aan Rocco Martino, een oud SISMI-agent die als veiligheidsadviseur regelmatig documenten levert aan de Franse inlichtingendienst. Martino, in '85 veroordeeld voor financiële malversaties, werd door een SISMI-collega getipt over een bron in de ambassade van Niger in Rome. Vanaf 2000 betaalt hij een vrouw in de ambassade maandelijks 500 euro in ruil voor documenten. Martino beweert later in een interview met de Sunday Times dat de documenten vervalsingen van SISMI zijn. Die bewering trekt hij tegenover Berlusconi-krant Il Giornale weer in.

Carlo Rossella, de hoofdredacteur van Panorama, draagt Burba op de documenten af te leveren bij de Amerikaanse ambassade. Burba gaat vervolgens naar Niger en ontdekt dat de documenten niet kunnen kloppen; de genoemde bank en transportmaatschappij zijn veel te klein voor een dergelijk omvangrijke deal. Het verhaal bloedt dood. De CIA herkent de documenten als een vervalsing en stuurt ze door naar het Pentagon.

In januari 2003 houdt George W. Bush zijn State of the Union met de fameuze 16 woorden:

"The British government has learned that Saddam Hussein recently sought significant quantities of uranium from Africa."

Burba denkt de scoop van het jaar te hebben en wil het yellow-cake verhaal publiceren, Rossella houdt dat tegen. Na de speech van Bush vraagt het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) de V.S. om opheldering. Het IAEA klapt Google open en directeur-generaal El Baradei onthult de vervalsingen. Sindsdien is de relatie met El Baradei opperbest.

In juli 2003 licht Joseph Wilson een en ander toe, in een column in de New York Times. Een week later beschuldigt CNN-commentator Robert Novak de vrouw van Wilson van nepotisme. Eén probleem: Wilson's vrouw, Valerie Plame, is sinds 1985 een CIA-agent met NOC-status, op ontmaskering staat 10 jaar.