Alt-F4.org
De toestand in de wereld

drunkmen

11-M

13 maart 00:15, 2006

Afgelopen zaterdag was het twee jaar geleden dat er tijdens de ochtendspits in Madrid tien treinbommen ontploften.

De regering Aznar wees zeer stellig richting de ETA, terwijl daar weinig aanleiding toe was; sinds Aznar in 1995 een autobom overleefde was bestrijding ook een persoonlijke kwestie. (Op dezelfde dag in '95 kwamen in Oklahoma City 168 mensen om door een andere autobom, die aanvankelijk werd toegeschreven aan moslims. Sinds 11 september is die theorie populairder dan ooit.) Drie dagen na de Madrileense aanslag, tijdens de Spaanse verkiezingen, werd de verantwoordelijkheid opgeëist door Al-Qaeda.

Vorige week verspreidde Associated Press plots een bericht met een andere strekking. "Al Qaeda, Madrid bombs not linked" aldus twee veiligheidsbeamten betrokken bij het onderzoek naar de aanslagen.

Both men spoke on condition of anonymity, the first because Spanish security officials are not allowed to discuss details of an ongoing investigation and the second due to the sensitive nature of his job.

Dat justitiële onderzoek onder leiding van rechter Juan del Olmo, omvat inmiddels 80.000 pagina's en zal komende maand uitmonden in een aanklacht tegen de verdachten, zodat tegen het einde van dit jaar het proces kan beginnen. Bij gebrek aan aanklacht is tot nu toe slechts mondjesmaat bekend wat het onderzoek heeft opgeleverd. Haast is geboden, want volgens de Spaanse wetgeving moet binnen vier jaar na arrestatie de veroordeling volgen.

Waar de onderzoekers in ieder geval niet over beschikten, is alle informatie die de regering Aznar tussen 11 en 14 maart had vergaard. Alle harde schijven en back-ups waren namelijk bij de regeringsoverdracht zorgvuldig schoongepoetst door een gespecialiseerd IT-bedrijf. Het enige wat de nieuwe premier Zapatero aantrof, was de factuur à € 12.000. Aznar beweert in zijn eigen privé-archief nog wel alle documenten van de Spaanse geheime dienst CNI te hebben, iets waarvoor hij nu aangeklaagd wordt.

Het feit dat de vermeende leiders een paar weken na de aanslag zichzelf opbliezen in Leganès, helpt ook niet echt bij de bewijsvoering. Wat voor informatie is er wèl bekend die het hierboven geciteerde AP-bericht van enige context kan voorzien?

Vanaf het begin voldeden enkele verdachten niet aan het standaard Al-Qaeda-profiel van een Islamitische extremist.

Het was, kortom, al snel duidelijk dat er nogal wat banden waren met de Guardia Civil. Opvallend, gezien de overige informatie die daar verzameld was.

Er is nog een andere oud-mijnwerker en politie-informant: Francisco Javier Lavandera Villazón, bijgenaamd El Serpiente vanwege zijn hobby — erotische shows met reptielen. Hij vertelde een rechercheur van de Guardia Civil in 2001, nog vóór de aanslagen in New York, dat Trashorras en Toro op zoek waren naar lieden die wisten hoe een mobiele bom te fabriceren. De rechercheur gaf een opname van het gesprek aan zijn chef, die er vervolgens niets mee deed en daarvoor later werd ontslagen.

Tot zover informatie die voor de buitenstaander vrij eenvoudig te verifiëren valt bij diverse bronnen. Het onderstaande is wat zachter materiaal uit één bron.

Bovenstaande onthullingen komen van de conservatieve Madrileense krant El Mundo. De hoofdredacteur werd door rechter Del Olmo al aangeklaagd wegens het publiceren van al dat moois. Een zekere politieke agenda ten aanzien van de socialisten van Zapatero kan de krant niet worden ontzegd.

Vanwege het cui bono van 11 maart waait de wind voor spannende complotten dit keer uit de rechter hoek. Ook het neoconservatieve National Review (thuisbasis van Alt-F4 favoriet Michael Ledeen) heeft dat door.

Bonusvraag

Waarvoor krijgt Maussili Kalaji op 12 maart 2004 een boete van € 245 en waarom is de PDF waarin dat staat plots verdwenen?