Alt-F4.org
De toestand in de wereld

drunkmen

Easy London

11 juli 00:03, 2005

Op 12 december 1969 ontploft een bom in een Milanese bank aan de Piazza Fontana; 16 mensen komen om. Aanvankelijk wordt de aanslag aan anarchisten toegeschreven en wordt Guiseppe Pinelli gearresteerd. Tijdens een verhoor, drie dagen na de aanslag, valt de anarchist Pinelli uit het raam van het politiebureau en overlijdt. De aanslag markeert het begin van een periode van extreem-rechtse terreur in Italië volgens de strategia della tensione. Ruim dertig jaar later, in 2001, worden drie neofascisten tot levenslang veroordeeld voor hun aandeel in de aanslag. Op 12 maart 2004, daags na de aanslagen in Madrid, worden de drie in hoger beroep vrijgesproken.

Aan de strategia della tensione komt in 1974 een einde als neofascisten de 'Italicus' exprestrein van Rome naar München bij San Benedetto Val di Sambro, zo'n 50 kilometer ten zuiden van Bologna opblazen waarbij 12 mensen gedood worden. (Bij datzelfde dorp wordt tijdens de kerst van 1984 sneltrein 904, Napels - Milaan, opgeblazen door de mafia en extreem-rechts: 15 doden).

Op 2 augustus 1980, net als zes jaar eerder tijdens het eerste weekeinde van de zomervakantie, ontploft om 10:25 een koffer met 18 kilo nitroglycerine en T4 op het centraal station van Bologna, Italië's belangrijkste treinknooppunt. Het dak van het gebouw stort in, er komen 85 mensen om en er vallen meer dan 200 gewonden. De aanslag wordt opgeëist door het extreem rechtse Nuclei Armati Rivoluzionari (NAR).

Roberto Fiore en Massimo Morsello, leden van NAR, vluchten via Libanon naar Groot-Brittanië. In '85 wordt Fiore bij verstek veroordeeld voor de aanslag in Bologna, maar de regering Thatcher weigert uitlevering. Fiore wordt actief in het National Front en is een van de oprichters van de splinterpartij International Third Position. Samen met Morsello richt hij diverse bedrijven op, waar ze miljoenen mee verdienen. Het voornaamste is het reisbureau Easy London.

In 1996 onthult The Guardian dat Fiore begin jaren tachtig in Libanon door MI6 is gerecruteerd. Een jaar later richt hij in ballingschap een nieuwe Italiaanse extreem-rechtse partij op: Forza Nuova en keert in '99 terug naar Italië. Inmiddels wordt Forza Nuova in het Europees parlement vertegenwoordigd door Alessandra Mussolini [nsfw].

Wie deze zomer geen zin heeft in een stedentrip naar Easy London of een zeiltochtje op het Sneeker- of Heegermeer, kan natuurlijk zo'n rustiek Spaans spookdorp als Los Pedriches gaan opknappen of een last-minute naar de Peleponesos boeken voor een zomerkamp om lichaam en geest te scherpen.