Alt-F4.org
De toestand in de wereld

zutman

Telefoon!

15 juli 07:41, 2005

In 1977 bracht regisseur Don Siegel, ook bekend van het tegenwoordig hernieuwd actuele voorlichtingwerkje 'Hitler Lives', een van de laatste films uit zijn lange carriëre uit, 'Telefon'. In deze film moet KGB-agent Charles Bronson z'n gekgeworden collega Donald Pleasence opsporen. Donald is immers bezig om het eerder geplante KGB-netwerk van gehypnotiseerde moordenaars in de VS één voor één af te bellen. Elke agent verandert op het telefonisch aanhoren van een dichtregel terstond in een houten klaas en gaat zijn taak uitvoeren. Charles slaagt er uiteraard in dat niet de gehéle telefoonlijst afgewerkt wordt. De film is, op een paar aardige vonsten na nogal saai, en slecht geacteerd.

In het huidige tijdsgewricht komen we dezelfde monotone saaiheid ook tegen in een andere zaak. In die zaak vallen ook steeds maar doden, maar Charles Bronson is in geen velden of wegen te bekennen. In reality, nobody does anything to stop Telefon. Blijkbaar.

Een week na de ineenstorting van het WTC werden de eerste miltvuurbrieven verstuurd. De eerste zending van 18 september 2001 werd verstuurd naar de New York Post en NBC News, de tweede zending naar de democratische senatoren Tom Daschle en Patrick Leahy. Deze zending bleek een zeer pure variant van miltvuursporen te bevatten, ook wel omschreven als 'weapons grade quality'. Uiteindelijk raakten 22 mensen besmet, waarvan er 5 overleden. In het onderzoek erna verklaarde de FBI dat ze "interesse" hadden in ene Steven Hatfill, maar tot een aanklacht is het nooit gekomen, en een schuldige is nooit gevonden. Sommigen hebben zo hun mening waarom.

Alsof het iets met het bovenstaande te maken heeft, vielen er in de 5 maanden nadien 17 slachtoffers in de beroepsgroep van microbiologen, in Rusland, Australië, Israël, de VS en Groot-Brittanië. Allen stierven een onnatuurlijke dood.

Wat deze microbiologen gemeen hebben, is dat het bijna allemaal wetenschappers zijn met een flinke reputatie op het gebied van besmettelijke ziektes, en komen uit landen met een actief programmma op het gebied van biologische oorlogsvoering. Hoewel de doodsoorzaken geheel verschillend zijn (en er wel meer wetenschappers onnatuurlijk aan hun einde komen), is de statistische kans minimaal dat dit een normaal toeval is. De beroepsgroep is wereldwijd niet zo groot.

Uitgaande van een actief programma, is het gissen naar het motief hierachter. Wat wisten deze mensen, hadden ze kennis van bestaande wapenprogramma's, of hadden ze kennis om deze programma's te voorkomen? Wisten ze iets van de miltvuur-aanval?

Charles Bronson in Telefon: 'Being paranoid doesn't mean we're not being followed.'

Naschriften: